W piątek 27.10.2023 r., podsumowaliśmy tematykę o jesiennych przetworach warsztatami kiszenia kapusty. Najpierw udaliśmy się do kuchni gdzie obserwowaliśmy pracę szatkownicy. Następnie dzieci porównywały wygląd, smak i zapach kapusty białej i kapusty kiszonej. Dzieci wzięły udział w quizie na temat kapuścianych potraw. Podawały ich nazwy i ustalały, z której kapusty są wykonane. Następnie zapoznały się ze sposobem kiszenia kapusty, a recepturę utrwaliły układając historyjką obrazkową. Na koniec dzieci wzięly udział w warsztatach kiszenia kapusty. Dzieci obierały i ścierały marchew, przyprawiały kapustę i ubijały ją specjalną pałką. Napełnione słoiki czekają do całkowitego ukiszenia, następnie dzieci zabiorą swoje przetwory do domu. Dziękujemy Cioci dyrektor za udział w zajęciu, pomoc i wsparcie.