
Zapraszamy naszych Milusińskich i Rodziców do wspólnej zabawy z masami sensorycznymi!
Zachęcamy do odwiedzania strony: https://www.facebook.com/SmartKidsPlanet/, gdzie można znaleźć ciekawe przepisy na masy sensoryczne, jak również do zapoznania się z filmem pod adresem:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=610884906309371&id=323316944943044 Pragniemy również przedstawić część przepisów na wybrane masy:
Ciastolina*
2 szklanki mąki
1 szklanka soli
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 łyżka kwasku cytrynowego
ulubiony aromat do ciast
barwniki spożywcze – za pomocą 4 podstawowych kolorów wyczarujesz całą gamę
Mąkę, sól, wodę, olej i kwasek wymieszamy w garnku (można użyć miksera). Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Masa powinna zgęstnieć i uzyskać konsystencję puree ziemniaczanego. Urwany kawałek ma się nie kleić do palców. Ciepłą ciastolinę wyrabiamy na stolnicy lub na stole, dodaj aromat. Podzielimy na tyle kawałków, ile kolorów chcemy uzyskać. Dodajemy barwniki spożywcze i wyrabiamy do uzyskania jednolitego koloru. Ciastolinę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
*https://www.calareszta.pl/szybka-prosta-i-tania-domowa-ciastolina/
Masa solna
1 szklanka mąki;
1 szklanka soli;
ok. 0,5 szklanki woda
odrobina oleju spożywczego
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy i wlewamy niewielką ilość wody. Mieszamy, rozgniatamy grudki, dodajemy odrobinę wody i ponownie mieszamy. Ilość wody jest tu ważnym czynnikiem i trzeba ją wlewać stopniowo. Dodajemy odrobinę oleju spożywczego. Ciasto wyjmujemy na stół lub stolnicę i ugniatamy, aż będzie gładkie (około 5 minut). Oddzielamy małą kulkę ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy foremkami lub nożem zaplanowane kształty. Jeśli planujemy resztę masy solnej wykorzystać w innym terminie, pakujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika (np. pojemnika na kanapki). Masę można wysuszyć, bądź wypiec w piekarniku, a następnie pomalować.
Sztuczny śnieg**
• 10 opakowań sody oczyszczonej 100 gram,
• piankę do golenia, 300 ml
• miseczka, podstawka na stół,
• łyżka do mieszania - można też wymieszać rękami.
Proporcje produktów użytych do wykonania sztucznego śniegu mogą nieco się różnić. Po przygotowaniu śniegu możemy go wstawić do lodówki, by spotęgować wrażenie chłodu na dłoniach, ale możemy zaczynać zabawę od razu.
**https://www.jaskoweklimaty.pl/sztuczny-snieg-jak-go-zrobic-w-domu-zabawa-i-rozwijanie-zmyslow-dziecka/
Ciecz nienewtonowska***
- skrobia kukurydziana
- woda
- pojemnik na ciecz
- coś do mieszania
Skrobię wsypujemy do miski i zalewamy odrobiną wody. Bierzemy łyżkę i próbujemy mieszać — mąka będzie powoli nasiąkać wodą, zamieniając się z ciasta w ciecz. Dolewanie wody należy przerwać w momencie, kiedy zauważymy, że im szybciej mieszamy, tym trudniej jest nam przesuwać łyżkę (przy powolnym mieszaniu nie ma z tym problemu).Teraz możemy zacząć eksperymentować z właściwościami płynu.
***https://ciekawe.org/2016/09/03/jak-zrobic-w-domu-ciecz-nienewtonowska/
__________________________
Część zdjęć zaczerpnięta z zasobów internetowych.